De Zini Sinterklaasfolder 2021 is weer in de brievenbus gevallen!

je kan hem hier rustig digitaal bekijken.

Ook wij helpen de goedheiligman graag een beetje op weg en hebben de leukste Sint cadeautjes verzameld in de Zinzi Sint folder.
   
 
Veel plezier en tot ziens in onze winkel!
Wachten op uw nieuwe bril kan bij ons in de winkel onder het genot van een kopje koffie of thee;
Een uur later loopt u naar buiten met uw nieuwe bril! 
Sommige dingen wil je nu eenmaal snel hebben
Dat is ook vaak zo met een nieuwe bril. Wanneer wij de ogen hebben opgemeten en het blijkt dat met een nieuwe sterkte veel scherper kan worden gezien, dan wilt u daar natuurlijk liever niet twee weken op hoeven wachten. Buiten het feit dat scherp zicht belangrijk is, is het ook leuk om snel gezien te worden met een nieuwe bril.
Het kan voorkomen dat de benodigde sterkte er niet tussen zit, door bijvoorbeeld een hoge cilinder afwijking of prisma’s. Daarnaast hebben wij geen multifocale glazen op voorraad, omdat dit type altijd maatwerk is door de opbouw van het glas.

We laten je graag stralen met het nieuwe assortiment van Karma!!

Nieuw zijn de supermooi en dunne (aanschuif)ringen en de earcuffs (zonder gaatje heb je een mooie oorbel in je oor)

En vooral de stoere armbanden voor hem, met een hele grote WAUW factor.

Tot gauw in onze winkel!

Donderdag 25 november 2021 orthoptie bij Briljant Optiek

Gezien de langere wachttijden in het ziekenhuis, bieden wij u deze service aan. Yvonne van Orthoptie Purmerend komt een keer per maand.

Wat is orthoptie?
Een orthoptist houdt zich bezig met problemen op het gebied van de oogstand, oogbewegingen en de samenwerking tussen beide ogen. Ook de visuele ontwikkeling bij kleine kinderen vormt een aandachtsgebied van de orthoptist.
Een orthoptist onderzoekt en behandelt klachten of problemen bij kinderen én volwassenen op het gebied van:
= scheelzien (strabismus)
= lui oog (amblyopie)
= dubbelzien (diplopie)
= oogbewegingsstoornissen
= brilsterkte zoals: verziendheid, bijziendheid en cilindrische refractie- afwijkingen bij kinderen
= specifieke hoofdpijnklachten
= leesklachten (dyslexie)
= convergentie insufficiëntie
Het eerste onderzoek duurt ongeveer 1 ½ uur. We starten met een kennismakingsgesprek, waarin we de klachten bespreken, dit noemen we de anamnese. Hierna wordt gekeken naar de samenwerking van de ogen, de oogstand en de oogbewegingen. Vervolgens wordt de gezichtsscherpte bepaald.
Een veel voorkomende volgende stap is dat de ogen worden gedruppeld. De druppels moeten 30 tot 40 minuten inwerken. Door de druppels worden de pupillen wijd, waardoor we de sterkte van de ogen kunnen bepalen en de binnenkant kunnen beoordelen. Een bijeffect van de druppels is dat het zicht wazig wordt en de ogen lichtgevoelig worden. Het is daarom verstandig om een zonnebril of petje mee te nemen. Aan het eind van het onderzoek wordt de uitkomst besproken en indien nodig gestart met de behandeling.
De vervolgafspraken zijn vaak korter en de behandeling is afhankelijk van de gestelde diagnose.
De facturatie loopt via Orthoptie Purmerend (via Infomedics) en kan vaak via de zorgverzekering weer vergoed worden.

Ook voor uw opticien aan huis!

Ook bij u aan huis is een volledige oogmeting/oogonderzoek mogelijk en kunnen we uw volgende bril uitzoeken.  En we kunnen u dezelfde kwaliteit als in de praktijk aanbieden.

Ons werkgebied is Wervershoof, Andijk, Onderdijk, Medemblik en een groot aantal omliggende plaatsen.

 

Wat is myopie?

Een min-bril…. Is dat nou zo erg?

Bijziendheid (myopie) lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden! Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen: meer buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken, zoals op mobieltjes.

Myopie is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.

Accommoderen

Om dichtbij goed te kunnen zien, moet de oogspieren zich inspannen. Dit heet accommoderen. Als kinderen langdurig dichtbij kijken (bijvoorbeeld bij intensief lezen, gamen en op een mobiel of tablet kijken) groeit de oogbal langer. Op die manier hoeft het minder te accommoderen.

Hier kleeft een groot nadeel aan: beelden in de verte worden juist onscherp. Kinderen die teveel dichtbij kijken, kunnen daardoor dus bijziend worden.

Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt.

Hoe ontstaat myopie

Myopie (bijziendheid) is erfelijk bepaald. Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Uit diverse wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van myopie ook afhangt van levensstijl.

Zo draagt veel lezen (maar ook veel tijd achter beeldschermen, zoals computer of televisie) tijdens de vroege jeugd bij aan het ontstaan van bijziendheid. Ook weten we dat kinderen die tijdens hun jeugd weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden.

Andere factoren die een rol spelen zijn opleidingsniveau (van het kind en van de ouders) en wonen in een stad. Opleidingsniveau is een goede maat voor lezen; mensen met een hoger opleidingsniveau zitten meer en langer met hun neus in de boeken.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met een hoog opleidingsniveau én een hoog genetisch risico, een twintig keer zo grote kans hebben op bijziendheid dan mensen met een laag opleidingsniveau (alleen basisschool) en een laag genetisch risico.

Gevolgen van myopie

Hoge myopie (sterke bijziendheid, minimaal -6) verhoogt de kans op een oogziekte op later leeftijd. Eén op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte.

De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de echte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met een hele hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer) die een heel lang oog (26 mm of meer i.p.v. de normale 23 mm) hebben. Hoge bijziendheid vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom.

Bijziendheid en maculadegeneratie

Als de oogbol te lang is gegroeid, kan het netvlies dunner worden en de gele vlek (macula) van het netvlies kan weefsel verliezen. We spreken dan van de oogziekte maculadegeneratie. Maculadegeneratie die ontstaan is door myopie is een grote oorzaak van blijvende slechtziendheid.

Bijziendheid en glaucoom

Een andere oogziekte waarop het risico verhoogd wordt door sterke bijziendheid is glaucoom, een ziekte waarbij de zenuwvezels die naar de oogzenuw lopen verloren gaan. Mensen die door glaucoom worden getroffen, merken in eerste instantie niet zo veel, maar houden in de loop der tijd een steeds kleiner blikveld over. Vaak is het bij glaucoom nodig dat de oogdruk met druppels laag gehouden wordt.

Bijziendheid en netvliesloslating

Hoge bijziendheid vergroot de kans op netvliesloslating. Dit geeft vaak klachten van plotselinge slechtziendheid of het zien van een gordijn aan de randen van het blikveld. Netvliesloslatingen moeten snel operatief behandeld worden, dus een snelle verwijzing bij deze klachten is cruciaal.

Bijziendheid en bloedingen

Ook kan er een bloeding (subretinale neovascularisatie) ontstaan in de gele vlek. Dan treedt plotseling slecht zicht op en is er vaak vervorming van het beeld. De bloeding kan goed behandeld worden met injecties in het oog die de groei van het bloedvat tegen gaan (anti-VEGF). Daarom is een spoedig bezoek aan een oogarts aangeraden bij klachten die een bloeding doen vermoeden.

Bijziendheid en staar

De minst ernstige complicatie die bij hoge bijziendheid op kan treden is staar (cataract). Deze treedt vaak op veel jongere leeftijd op dan de normale ouderdom staar. De oogarts kan dit meestal goed verhelpen door het verrichten van een staaroperatie. Het is dan nog wel vaak een uitdaging voor de oogarts om de juiste sterkte en de grootte van de kunstlens te bepalen.

Blijvende slechtziendheid

De complicaties van hoge bijziendheid zijn niet allemaal goed te behandelen. Vooral maculadegeneratie is een grote oorzaak van blijvende slechtziendheid. Uit studies is gebleken dat één op de drie hoogbijzienden in de loop van het leven zo slechtziend wordt dat hij/zij niet meer kan lezen, zelfs niet met een bril op. Dan is de gezichtsscherpte gezakt tot onder de 30% aan beide ogen. Dat is natuurlijk een groot probleem. Daarom is het nodig meer te weten over het ontstaan van bijziendheid en het voorkómen ervan.

Toename myopie

Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC. ‘Van de zestigers is één op de vier bijziend. Van de veertigers één op de drie. Van de twintigers één op de twee.’ En er is geen reden om aan te nemen dat het daarbij blijft. De toename is dus al zeker veertig jaar gaande, maar het is pas de laatste jaren duidelijk geworden.

Myopie voorkomen

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet) 20 seconden ver weg kijken.
  • Élke dag minstens 2 uur buiten zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk.

 

Wat zijn we trots op onze opticiën Monique!
Je bent nooit te oud om te leren!.   
Januari j.l. behaalde zij haar diploma OPTICIËN . 
Wat een Topper!!! De Andijker heeft een mooi interview met Monique gehad en een pracht van een artikel geschreven. 

Hoera uw bril is jarig……

Wat een feest was het in Andijk.

Wij zijn zeer vereerd met dit mooie compliment.

Dank je wel familie van Geffen.

WEER TERUG IN DE SCHOOLBANK

Maandag 7 oktober 2019 weer terug in de schoolbanken over “myopie”. In Jip en Janneke taal is dat “bijzienheid”. Zeer leerzaam, je bent tenslotte nooit te oud om (bij) te leren en dat doen wij dus ook regelmatig.

Bijziendheid is vooral iets om op jonge leeftijd te herkennen en hier ook actie op te nemen. Als ouder doen we het heel goed, we geven onze kinderen liefde, gezond eten en aandacht. Maar hoe zorgen wij voor hun ogen? Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend. Een bril helpt niet, omdat dit het risico op verergering niet tegen gaat. En ze hebben hun ogen nog hun hele leven nodig. Toch? Tijd voor actie! Te beginnen met een oogcheck, kom dus gauw langs.

 

 

NASCHOLING GLAUCOOM

Woensdag 17 oktober j.l. hebben we een scholing bijgewoond over glaucoom. Binnen de optometrie is dit zeer bekend bij Chris. De training werd gegeven door dr. Soerjoesing, glaucoom-specialist van het Noord-West Ziekenhuisgroep. Mede door deze cursus kunnen wij een goede diagnose stellen en doorverwijzen naar de oogarts.

Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw ontstaat. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van het gezichtsveld. Door aantasting van de oogzenuw ontstaat er vermindering van het gezichtsveld. Dit kan uiteindelijk tot kokerzien en zelfs tot blindheid leiden. Schade aan de oogzenuw kan niet meer worden hersteld. Het is dus erg belangrijk om glaucoom al in een vroeg stadium te herkennen. Wanneer glaucoom tijdig wordt opgespoord, kan een goede behandeling verdere aantasting van de oogzenuw beperken of zelfs stoppen. Meestal treedt glaucoom op in beide ogen. Het kan echter wel zo zijn dat het ene oog al veel meer aangedaan is dan het andere oog.

De 3 kenmerken van glaucoom:
– verhoogde oogdruk
– beschadiging van de oogzenuw
– beperking of uitval van het gezichtsveld (omgeving, blikveld)

Voor controle en/of meer informatie ben je natuurlijk altijd welkom in onze winkel.

NASCHOLING/BIJSCHOLING WESTFRIES GASTHUIS

Maandag 26 maart 2018 zijn wij weer op “herhaling/bijscholing” geweest, voor uw “oogzorg”. Het Westfriesgasthuis werkt samen met Het Oogzorgnetwerk aan het verbeteren van de kwaliteit van oogzorg in West-Friesland en omstreken. Om dat te realiseren zijn verschillende projecten gestart, waaronder het project OpticienZorg. Onder die noemer komen opticiens uit de regio geregeld samen met oogartsen, orthoptisten en optometristen van het Westfriesgasthuis om praktijkgerichte expertise en ontwikkelingen in de oogzorg met elkaar/als professionals onderling uit te wisselen.
Die bundeling van kennis en kunde biedt voordelen in de dienstverlening en de kwaliteit van de zorg. De patiënt is onder andere verzekerd van een kundige beoordeling door een goed geïnformeerde opticien, een accurate doorverwijzing naar de huisarts en minder wachttijd voor een afspraak op de afdeling oogheelkunde in het Westfriesgasthuis. Wij zijn een gecertificeerde opticien en dat is herkenbaar aan de winkelruitsticker.

Contact

 

0228 - 581258

De Hoek 1, 1693 AA Wervershoof

info@briljant-optiek.nl

06 3300 6638 what's app